Koken - Ridders van de Achterhoek

Dat doen we boven vuurschalen op poten. Afbeeldingen hiervan staan op het doek van Bayeux wat gemaakt is na de slag bij Hastings in 1066.
Het voordeel hiervan is dat er geen grond verbrand en je krijgt geen last van je rug. Het enige wat wij er aan hebben toegevoegd is een lade die we gebruiken als oven.
We koken in ketels, al of niet verniet, en in koekepannen. Soms gaat er een kip of rollade aan het spit. In de oven kan brood gebakken worden of worden grote turkse broden belegd als een pizza en gebakken.

   

Deze potten en pannen moeten na gebruik altijd goed schoongemaakt en geolied worden, anders roesten ze weg. De verniete ketels worden "waterdicht" gemaakt door er een soort haver-pap in te koken. Door de zetmeel die daarbij ontstaat worden de kieren gedicht.


Tijdens evenementen letten we er op dat we koken met producten die er in de middeleeuwen in deze omgeving verkrijgbaar waren. Geen aardappels dus, die kwamen pas later uit amerika.
Op dit punt leren we ook steeds wat bij. Er waren in de middeleeuwen ook wat minder kruiden ter beschikking om gerechten op smaak te brengen.

    Het eten van nu is op geen enkele manier te vergelijken met dat in de middeleeuwen. Vooral niet bij het gewone volk. Suiker en honing waren zoetstoffen die toen vooral door de adel gebruikt werden, anderen konden dat niet betalen. Het rogge voor het brood kon niet zo fijn gemalen worden als tegenwoordig. Tarwe werd door de rijken gegeten. Later ging men over op zuurdesem brood.
Er werden ook groente gegeten die tegenwoordig langzaamaan ook weer in de belangstelling komen zoals bijvoorbeeld de pastinaak. Dit is een voorloper van de wortel.