Kampleven - Ridders van de Achterhoek


In het kamp, waar dan ook, doet iedereen een deel. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een leuke en veilige tijd. Dit geld overdag, maar zeker ook 's avonds. Zijn we op een afgesloten terrein kan iedereen 's nachts gewoon gaan slapen, maar op open terrein worden er nachtwachten ingedeeld. Twee of meer personen blijven minimaal twee uren per nacht wakker om het kamp en de omgeving in de gaten te houden. Helaas is het tegenwoordig steeds vaker nodig.

De werkzaamheden in het kamp zijn op twee manieren noodzakelijk. Ze zijn er om het publiek wat te kunnen laten zien en beleven, en om dat het gewoon nodig is.
   
Zo moet er hout gehakt worden voor de kookvuren en de nachtwacht, de uitrusting moet worden gerepareerd en kleding moet soms worden hersteld.
Verder is het van groot belang dat spullen uit de 21ste eeuw verstopt zijn. Dit geld zowel in de tent als buiten, omdat deze spullen afbraak doen aan het totaalbeeld. Hier zijn we allemaal verantwoordelijk voor.

Rolverdeling
Over het algemeen krijgen degenen die zich het meest inzetten de leiding omdat ze ook de meeste ervaring hebben. De rest werkt wel net als een klok, zonder hen loopt de rest ook niet.
Onder ons moet iedereen ook zijn zegje kunnen doen.
Zijn we eenmaal bezig met het middeleeuwse kampleven komt er wel een rolverdeling bij kijken. Een ridder of geestelijke heeft nu eenmaal meer te vertellen dan een schildknaap of boer. Dit hoort bij het spel maar zal niet gebruikt worden om iemand te kwetsen.

De eerste die 's morgens opstaat maakt een vuur en zorgt voor een flinke ketel water daarboven voor het ontbijt. Dit houdt vaak in dat er de avond daarvoor al hout gehakt moet zijn en klaar moet liggen. Na het ontbijt wordt er voor gezorgd dat het kamp opgeruimd wordt en er netjes uitziet, klaar is voor de dag.